Livsberättelser

Ingen matbrist i Sverige

Abbas och Fatima kom 1989 som politiska flyktingar  till Sverige från Iran, med sina två små  flickor. De hamnade på en flyktingförläggning  i norra Sverige. Där träffade de ett annat par  från sitt hemland, som var kristna. Efter en tid  tillsammans med det kristna iranska paret, beslutade  Abbas och Fatima sig för att tro på Jesus  och ta emot honom i sina liv.  De fick uppehållstillstånd i Sverige och  flyttades till en stad i mellersta Sverige.

Abbas  utbildade sig till bagare och 1993 öppnade de  bageri och konditori. Ekonomiskt var det tufft  de första åren, men de var övertygade att Herren  skulle välsigna deras företag. Genom släkten  i Iran fick de höra om den propaganda som  spreds i Iran, att alla som flytt från landet till  väst, fick utstå svåra lidanden. Propagandan  sa att det inte fanns tillräckligt med mat. Varor  som grönsaker, frukt, kött eller fisk var det stor  brist på, det fanns inga färska varor och folk  svalt, påstods det.

Under år 1994 skulle Fatimas föräldrar för  första gången komma på besök. De skulle stanna  en månad, och de frågade vad de behövde  ta med för mat. De kunde inte övertygas om att  det fanns mat i Sverige.  Det var vinter när föräldrarna kom, en kall  period med mycket snö. Under den månad som  föräldrarna var på besök, började något mycket  annorlunda hända för Abbas och Fatima.  En morgon kom en man in på konditoriet  och ville ge dem färsk, nyfångad fisk. De frågade  naturligtvis hur mycket fisken kostade, men han  svarade att han kunde ta lite av gårdagens bröd.  De plockade fram några påsar med bullar, men  han tog ytterst lite och insisterade på att få betala  för det. Han ville inte ta emot något gratis. Han  betalade en symbolisk summa och cyklade iväg  i vinterkylan.

Abbas och Fatima hade aldrig sett  mannen tidigare och tyckte det hela var märkligt.  Han hade ett ”udda” utseende, men de  tyckte att han verkade väldigt snäll och vänlig.  Ett par dagar senare kom mannen tillbaka  med mer färsk fisk. Han tog åter lite av gårdagens  bröd och lämnade pengar för det. Fisken  var så nyfångad att den fortfarande levde.

Abbas fyllde en balja med vatten och släppte  ner fisken som sprattlade i baljan tills det var  dags att tillaga den. Mannen fortsatte sedan  att komma minst ett par gånger i veckan med färsk fisk. Fiskarna vägde flera kilo per styck,  och leveranserna pågick under hela tiden som  föräldrarna var på besök. Abbas och Fatima  fyllde frysen och föräldrarna förundrades över  tillgången på mat och den generositet som deras  dotter mötte i det nya landet.

När föräldrarna  rest hem, upphörde fiskaren att komma,  och han har därefter aldrig synts till.  Många år har gått när de åter påminner sig  om denne märklige man. Vem var han? De svarar  utan minsta tvekan: ”Det var Herren Gud  som sände en ängel med färsk fisk till oss. Vi är  helt övertygade om att det var en ängel.”  Familjen sparade faktiskt lite av fisken flera  år i frysen, bara för att påminna sig om Guds  omsorg!

(Berättelsen finns med i boken ”Ett nytt Liv” som skrivits av Anita Barker Andersen)

Relaterade artiklar

Back to top button