Livsberättelser

”Jag har funnit vad jag sökt efter hela mitt liv”

Pia har alltid sökt efter meningen med livet. Under tjugo år var hon engagerad inom New Age och gick på olika kurser. Men det var först då hon fann Jesus som hon kände att hon hade funnit svaret på livets stora fråga.

Pia Svensson har precis kommit hem från en studieresa i London när vi talas vid i telefon. Hon är ansvarig för två gymnasieprogram för blivande stylister och ”personal shoppers” på en skola i Södertälje. Hon och klassen höll på med nagelvård när en av tjejerna sa: ”Det är som om det inte finns någonting ont i dig. Du vill jämt alla så väl. Jag vet inte vad det är. Men det är något speciellt med dig. Du är alltid så snäll.” Då frågade plötsligt en annan elev henne: ”Vad är meningen med livet, Pia?” Hon svarade att en del av meningen med livet är att vi ska älska alla människor. Vi ska hjälpa och älska människor vare sig vi tycker om dem från början eller inte. Så vill hon själv leva.

Ända sedan Pia själv var tonåring har hon funderat över meningen med livet. Hennes mammas kusin var missionär i Kongo och Tanzania. När hon kom hem till Vimmerby där Pia växte upp berättade hon om Afrika. Pia minns hur spännande hon tyckte det var att lyssna på allt hon varit med om. Hennes mormor var också troende och brukade säga ”Gud välsigne dig” till Pia när de skildes åt. Då förstod hon inte vad de där orden egentligen betydde.
Pia har varit egen företagare och jobbat inom skönhet och modebranschen i över 25 år både i Sverige och USA. Hon berättar att många i denna bransch är sökande människor som letar efter en inre frid och balans i livet. När hon flyttade till Stockholm som 19-åring lärde hon känna nya vänner som introducerade henne för New Age. Nyandlighet var populärt på 80-talet och spred sig snabbt. Det fanns en andlig öppenhet i Sverige då, tror hon. Det var mestadels tarotkort som fascinerade Pia. Hon ville veta vad hon skulle göra med sitt liv. Genom tarotkort spår man in i framtiden och kopplar upp sig mot den andliga världen. Att saker kunde stämma, att någon annan kunde veta saker om henne både fascinerade och skrämde. Det väckte hennes nyfikenhet. I dag har hon en helt annan syn på New Age.
– Jag blev förförd och lockad in i en falsk verklighet. Om du inte är medveten om vad som pågår kan du låta dig ledas in i en värld av mörker. Man blir beroende på ett negativt sätt och även mycket pengar flödar. Men jag förstod inte det förrän jag mötte Jesus.

Pia provade på olika saker inom New Age i jakten på vad som var meningen med hennes liv, men fick inte svaret hon sökte. Under en målarkurs som handlade om andlighet hände något mycket speciellt. I slutet av helgen skulle alla kursdeltagarna visa upp sina tavlor. När en av de andra kom fram till Pias målning undrade hon intresserat vem det var som Pia hade målat. ”Är det din andliga vägledare?” frågade hon Pia som inte alls förstod vad hon menade. Hon hade inte målat av någon utan hade målat ett abstrakt motiv. När hon tittade på sin egen tavla blev hon mycket förvånad. Ett mansansikte som hon aldrig hade sett förut syntes i målningen. Mannens ögon utstrålade en sådan frid och harmoni.
– I bilen på vägen hem från kursen hörde jag plötsligt en röst klart och tydligt: ”Pia, du går hit men inte längre. Nu får du sluta med det här.” Jag kunde först inte förstå vad det var som hände, men blev starkt berörd. När jag kom hem samlade jag ihop alla böcker och alla saker som hade med New Age att göra och slängde allt som jag samlat på mig under tjugo års tid. Det var första gången som jag förstod att det var allvar, att om jag valde att fortsätta på samma bana skulle det leda mig in på mörkrets väg. Om jag valde att gå en kurs till skulle det innebära att jag blev initierad och invald till ett högre andligt medvetande. Jag förstod först ett tag senare att det var Jesus som hade talat till mig. Det var även hans ansikte som hade framträtt i målningen.

I samma veva lärde Pia känna några kristna företagare i Vimmerby som tog med henne på några möten i frikyrkan. Sakta men säkert började hon söka Gud. Det var en lång process, minns Pia.
– Det var en kamp inom mig med fruktansvärt mycket motstånd. I mitt hjärta kände jag att det var det rätta, men mentalt kunde jag inte förstå det. Det skapade många konflikter i mig. Jag kände att det var det här som jag hade sökt hela mitt liv. Jag bar på en så stark andlig hunger efter att få veta mer. Mina kristna vänner hjälpte mig att få svar på mina frågor. Utan deras stöd, omsorg och böner hade jag inte varit där jag är i dag.
Hon tog slutligen beslutet att ta emot Jesus i sitt liv. Strax därefter ringde hon pastorn och sa att hon ville bli döpt så snart som möjligt. Pia upplevde att hon behövde ta vissa praktiska steg omedelbart för att visa på allvaret i sina beslut.

– Jag kände att jag måste rensa i mitt liv och få bort allt det gamla. Det sker inte på en dag. Det är mycket som måste bearbetas, renas och tas bort i ens sätt att tänka. Min självkänsla var väldigt dålig och tog tid att bygga upp. Det är lätt att fastna i negativa tankemönster. Tankar som att jag inte dög, var jag tvungen att göra upp med. I stället fick jag en frid som jag aldrig tidigare upplevt. När jag tog emot Jesus var det som att något bara sköljde över mig och jag kunde bara vara. Det hade jag aldrig upplevt i New Age. Nu var jag äntligen hemma! Precis så kändes det. Det var sista anhalten och det fanns ingen tvekan längre. Jag valde att gå ett år på bibelskola vilket gav en fantastisk grund att stå på och är bland det bästa jag gjort i hela mitt liv.

Under åren hon höll på med New Age förändrades hon och kände inte längre igen sig själv. Folk sa ibland till henne att hon såg ledsen ut. När hon blev kristen började Pia känna igen sig själv igen och fylldes med glädje och kreativitet. Hon kände att hon fått ett nytt liv. Sedan hon blev frälst har hennes vänner frågat vad som egentligen hänt med henne. En sa: ”Jag ser det i dina ögon. Du ser tio år yngre ut. Vad är det som har förändrat dig?”
– Jag är inte en person som springer runt och berättar om min tro. Men jag har ändrat min livsstil, mina handlingar, mitt sätt att vara mot andra och hur jag pratar. Jag vill att människor i min närhet ska märka förvandlingen som får
tala för sig själv. Jag inte perfekt som människa, men nu älskar jag att hjälpa
människor och se möjligheterna som finns i deras liv.

text Angelica Victorin • foto Frida Funemyr

Artikeln publicerad med tillstånd från tidskriften Junia. Junia är en politiskt- och samfunds-oberoende tidskrift med kristen värdegrund som innehåller livsberättelser, hälsotips, reseskildringar och reportage.

Relaterade artiklar

Back to top button